Hyppää sisältöön
Hiekkaan kävyillä kirjoitettu Ärjä 2021, kengät ympärillä ringissä

Syysretki Ärjään 2021 

Tiistaiaamuna 31. elokuuta Ruunaniemen laiturin täytti nuorten iloinen puheensorina. Riemukas retkemme Ärjänsaareen alkoi ja nousimme tavaroineen moottoriveneen kyytiin. Kainuun ammattiopiston ensimmäisen ja toisen vuoden opiskelijoita kasvatus- ja ohjausalalta sekä matkailualalta aloittivat kahden yön retken Ärjässä. Retkeä valmisteltiin koululla huolella. Turvallisuus, ruokasuunnittelu erityisruokavaliot ja olosuhteet huomioiden, varusteiden tarkistus, paikan ja historian tuntemus ovat tärkeitä yksityiskohtia onnistuneelle retkelle.

Teimme varustelistan, turvallisuussuunnitelman, mietimme mahdollisia riskejä retken aikana sekä tarkastimme ensiapuvarusteet.

Retkihuumaa

Ärjä on paikkana loistava ympäristö oppimiseen ja yhdessä olemiseen. Aktiviteetteina oli opiskelijoiden ja opettajien suunnittelemia ohjauksia kuten köysirata ja erilaisia älytehtäviä. Me pelasimme, söimme usein, kävelimme saaren rannoilla sekä muutamat saunoivat telttasaunassa ja uivat hyisessä Oulujärvessä. Ruuat valmistimme trangioilla eli retkikeittimillä ja majoituimme vaellusteltoissa. Illan hämärtyessä kokoonnuimme nuotiolle, paistoimme makkaraa ja vaahtokarkkeja ja lauloimme iskelmää. Saari on upea, hiekkaa silmän kantamattomiin ja paljon kauniita mäntykankaita, joilta löysimme marjoja välipalaksi ja herkkutatteja pannulla paistettavaksi. Päivät olivat aurinkoisia ja suhteellisen lämpimiä, mutta yötä kohden lämpötilat tippuivat. Vesisateelta emme täysin välttyneet, mutta onneksi teltat pitivät vettä ja tavarat säilyivät kuivina.

Mukana oli opettajat Anu Moilanen ja Arja Virkkunen, lisäksi myös matemaattisten aineiden opettaja Matti Gröhn, joka opetti meille uuden tekniikan eli valomaalauksen. Pääsimme myös kokeilemaan melontaa Kaisa Rikulan ohjaamana kajakeilla ja kanooteilla.

Mitä jäi reppuun

Retkestä sai todella paljon irti tulevaa ammattia varten. Meille on tärkeää oppia yhdessä toimimista ja ohjaamista erilaisissa ympäristöissä. Tämä on varmasti yksi hienoimmista kokemuksista koulutuksen aikana ja vain tunnin päässä oppilaitoksen alueelta. Uskomme että muistamme tämän retken vielä pitkään. Hienoa, että Kainuun ammattiopisto mahdollistaa moninaisia oppimiskokemuksia meille opiskelijoille. Se ei ole helppoa eikä edes halpaa, mutta se on todella tärkeää, jotta koulutus on kattavaa ja opiskelijat saavat tarvittavat taidot työelämää varten. Opimme retkellä retkiruokien valmistusta ja suunnittelua, retkitaitoja ja yhteistyötä. Mahtavinta retkessä oli olla yhdessä ryhmän kanssa.

Varustehuoltoa

Koululla kuivatimme teltat, pesimme trangiat, siivosimme muut varusteet ja järjestelimme kaiken paikoilleen. Varustehuolto on tärkeää hallita, sillä meidän pitää osata opettaa se lapsille ja nuorille.

Ärjän historiaa ja nykypäivää

Saarella on mahtava historia ja pienet mökit ovat ihania. Mahtavaa että ne kunnostetaan taas käyttöön! Huoltorakennukset ovat todella hyvät, vessat ja puuliiterit ovat siistit eivätkä halot loppuneet kesken. Keittokatoksesta löytyy aurinkopaneelilla toimiva USB-latausasema, jossa puhelimet ja tietokoneet saa kätevästi ladattua, mutta me käytimme omia varavirtalähteitä. Vielä muutama viikko aikaisemmin olisimme saaneet rapsutella Ärjänsaaren kesälampaita.

Ärjänsaari sijaitsee Kajaanin kaupungin alueella Oulujärven Ärjänselällä. Kajaanin keskustasta on Ärjänsaareen linnuntietä matkaa noin 16 kilometriä. Ärjänsaari on ollut ihmisten asuttama ja käyttämä jo yli tuhat vuotta. Saari oli vuoteen 2017 saakka Kajaanissa olleen paperitehdas UPM-Kymmene:n omistuksessa. Vuonna 2017 Ärjä siirtyi Suomen valtion omistukseen, Metsähallituksen Luontopalvelujen hallintaan. Nykyään Ärjä on suosiotaan kasvattava matkailu- ja luontokohde, jossa voi muun muassa patikoida, uida, ottaa aurinkoa, geokätköillä tai ihan vaan nauttia näköaloista.

Teksti ja kuvat: Nuoriso- ja yhteisöohjaaja opiskelijat ja opettajat

Lisätietoa Ärjänsaaresta

Aihealueet