Hyppää sisältöön
Kuvassa media-alan ammattiaineiden opettaja Marjo Ahola.

Tarinoita KAOsta: Media-alalla vanhat roll upit pääsevät uusiokäyttöön

Kainuun ammattiopiston (KAO) media-alalla suunnitellaan ja valmistetaan monipuolisia julkaisuja, oli kyseessä sitten digitaalinen tai painettu media. Media-alan ammattiaineiden opettaja Marjo Ahola vastaa työssään graafisesta suunnittelusta, ulkoasuasioista sekä erilaisten ohjelmistojen opettamisesta.

-Opettelemme täällä ammattiohjelmistoja ja muuta tekniikka sekä teemme myös pienimuotoisesti tuotteita, kuten erilaisia julisteita, esitteitä ja Media Makers -lehteä. Lisäksi media-alan puolella tehdään monia muitakin töitä, kuten somepostauksia ja verkkosivuja, Ahola kertoo.

Kestävä kehitys on tätä päivää, mikä näkyy myös media-alalla. Ahola pitää aihetta tärkeänä. Kestävä kehitys on laaja kokonaisuus, johon kuuluu monia asioita, ei vain luonnon monimuotoisuuteen ja kierrätykseen liittyviä asioita.

-Kestävä kehitys on mukana kaikissa valinnoissamme, joita teemme. Hiilijalanjälkeen kiinnitetään aiempaa enemmän huomioita. Kestävä kehitys näkyy täällä meillä esimerkiksi erilaisissa valinnoissa, kuten materiaalien osalta. Pyrimme esimerkiksi aina uusiokäyttämään materiaalia, mikäli se vain on mahdollista, Ahola pohtii.

Roll up -rungot uusiokäyttöön

Vanhat roll up -rungot saavat media-alan opiskelijoiden käsissä uuden elämän.

Media-alalla kestävä kehitys näkyy monipuolisesti. Yksi selkeä toiminnan muoto on käytettyjen roll up -runkojen uusiokäyttö.

-Kaikki taisi lähteä alun perin liikkeelle ihan vain siitä ajatuksesta, että onko tässä kaikessa mitään järkeä. Roll upeja käytettiin yleensä vain yhteen tapahtumaan ja niiden hankinta oli kallista. Lisäksi koululla kaikki paikat olivat täynnä niitä ja ne olivat menossa kaatopaikalle. Halusimme tehdä tälle lopun ja uusiokäyttää ehjiä ja toimivia runkoja, Ahola muistelee.

Nykyisin roll up -runkojen uusiokäyttö on koululla arkipäivää, erityisesti koulun sisällä. Monia runkoja on voitu käyttää uudelleen, mutta ei kuitenkaan aivan kaikkia. Tällöin rungot ovat olleet mekaanisesti sellaisia, ettei niitä ole voinut hyödyntää uudelleen. Silloin rungot on viety asianmukaiseen kierrätykseen.

-Uudelleenkäyttö tapahtuu yleensä niin, että asiakas, yleisemmin täältä koulun sisältä, tarvitsee nopealla aikataululla roll upia esimerkiksi messuille. Harvoin se kuitenkaan onnistuu heti, mutta kohtuullisella aikataululla vaihdamme, tulostamme ja tarvittaessa myös suunnitellemme uuden roll upin. Monesti saamme kuitenkin materiaalin valmiina. Tulostuksen jälkeen vaihdamme vanhan lakanan uuteen, Ahola selittää.

Uusi roll up siirretään suurkuvatulostimesta aluksi pöydälle kuivumaan ennen kuin se leikataan ja asennetaan kiinni vanhaan runkoon.

Kestävän kehityksen osalta voitaisiin tehdä vielä enemmänkin töitä

Media-ala osallistuu aktiivisesti erilaisiin kestävän kehityksin hankkeisiin, joita koulu (KAO) järjestää ja missä se on mukana. Viime keväänä (2024) media-ala osallistui muun muassa ympäristön siivoukseen. Lisäksi opiskelijat valmistavat kestävään kehitykseen liittyviä julkaisuja, kuten julisteita, kampanjailmoituksia ja tarroja. Kestävän kehityksen ympärille liittyviä asiakastöitä tehdään jatkuvasti.

Ahola itse toivoo, että kestävässä kehityksessä kiinnitettäisiin yhä enemmän myös jokapäiväisiin valintoihin, sillä kestävä kehitys on muutakin kuin vain roskien kierrättämistä. Kestävä kehitys pitää sisällään monia eri näkökulmia, jotka voidaan jakaa neljään eri ulottuvuuteen: ekologiseen, taloudelliseen, sosiaaliseen ja kulttuuriseen kestävyyteen.

-Kestävästä kehityksestä puhutaan koululla paljon ja paljon on vielä puhumisen asteella. Kestävän kehityksen osalta voitaisiin tehdä vielä enemmänkin töitä, Ahola huomauttaa.

Jokainen voi vaikuttaa omalla toiminnallaan kestävään kehitykseen, oli se sitten energian säästämistä, ruokahävikin vähentämistä tai vaikkapa yhteiskunnallista vaikuttamista. Jokainen positiivinen askel tällä saralla on askel kohti parempaa ja kestävämpää maailmaa.