Tänään vietetään ensimmäistä Ammattiosaamisen päivää.
Tutustu ammattiosaamiseemme juttusarjassa Tarinoita KAOsta, jossa on mukana niin opiskelijoidemme kuin henkilökuntamme tarinoita.
Tämänkertaisessa Tarinoita KAOsta -jutussa on vuorossa tieto- ja viestintätekniikan opiskelija Miro Patrikainen.
Miro on kotoisin Suomussalmelta. Hän muutti Kajaaniin opiskellakseen tieto- ja viestintätekniikkaa Kainuun ammattiopistossa (KAO). Tieto- ja viestintätekniikka oli hänelle luonnollinen valinta, sillä hän on aina ollut kiinnostunut tietokoneista. ”En tajunnut, että alalla oli myös juotosta, tykkäsin siitä yläasteella ja olin yllättynyt, kun sitä tuli vastaan myös tieto- ja viestintätekniikan alalla”, Miro pohtii, kun toteaa alan opintojen yllättäneen hänet positiivisesti. Tällä hetkellä Miro suunnittelee valitsevansa elektroniikka-asentajan suuntautumisvaihtoehdon ja opiskelee KAOssa toista vuotta.
Häntä kiinnostaisi tulevaisuudessa kehittää sulautettuja järjestelmiä. Miro käyttää alasta kertoessaan sulatetusta järjestelmästä esimerkkiä; peruutuskamerat ja -anturit, joissa on törmäyksen tunnistamisominaisuus. Sulautettu järjestelmä on laite, joka on suunniteltu suorittamaan tietty tehtävä ja sisältää elektroniikkaa sekä erityisesti suunniteltua ohjelmistoa.
Miro haki opiskelemaan tieto- ja viestintätekniikkaa tietämättä, että koulutukseen sisältyisi myös elektroniikka-asennuksia. Hänen mielestänsä alalle hakeutuvilla opiskelijoilla tulisi olla kiinnostusta tietokoneiden purkamiseen, tarkkaa kättä ja silmää juotoshommiin sekä luovuutta löytää ratkaisuja budjetin puitteissa.
Miron mielestä ongelmanratkaisukyky ja englannin kielen taito kehittyy alan opinnoissa luonnostaan, koska alan dokumentaatio on pääosin englanniksi. Hän kertoo myös, että tieto- ja viestintätekniikan opiskelijat voivat toteuttaa omia projektejaan koulun laitteilla ja opettajien tuella.
Mirolla on nyt 3D-tulostusyritys. Hän on tähän mennessä tehnyt tilaustöitä ja esimerkkitöitä asiakkaille. 3D-tulostusyrityksen hän perusti sen jälkeen, kun pyydettiin suunnittelemaan Puolangan koululla järjestettävään yrittäjyystapahtumaan Oulujärvi NuorisoLeaderille peli. Peli oli tietovisatyyppinen hupipeli, jota pelaamalla kaikki pystyivät voittamaan. Peli toimi esimerkkinä yrittäjyystapahtumassa sille, mitä alan yrittäjä voi tehdä. Miro toteaa, että verkostoituminen alan yritysten kanssa opintojen aikana auttaa saamaan harjoittelupaikkoja ja työpaikan valmistumisen jälkeen. KAO tarjoaa hyviä verkostoitumismahdollisuuksia esimerkiksi jokavuotisilla Maalaismarkkinoilla. Miro pongattiin juurikin Maalaismarkkinoilta tekemään peliä Puolangan yritystapahtumaan, mikä inspiroi häntä perustamaan sitten kokonaan oman NYT-yrityksen.
Lopuksi Miro antaa tärkeän neuvon kaikille kanssaopiskelijoille: ”Anna mielesi levätä viikonloppuisin ja vietä aikaa ystäviesi kanssa, niin jaksat antaa täyden panoksen viikolla omiin opintoihisi. Älä mieti viikonloppuna läksyjä tai koulutehtäviä. Näin mielesi on rauhoittunut ja rento, ja pystyt ratkaisemaan pulmallisimmatkin tehtävät viikolla.”