Kainuun ammattiopistossa (KAO) opiskelijoille on tarjolla uudenlainen tapa oppia pintakäsittelyä simulaattorin avulla. Pilottikoulutukset simulaattorilla aloitettiin helmikuussa 2024 ja koulutukset yrityksille kestivät toukokuun loppuun saakka. Opiskelijoille ruiskumaalausharjoitukset aloitettiin elokuun aikana.
Amerikkalainen laitteisto tarjoaa syvällisempää osaamista pintakäsittelyyn, sillä sen avulla opiskelijat voivat harjoitella erilaisten maalityyppien käyttöä ja erimuotoisten kappaleiden käsittelyä. Laitteistossa on keskusyksikkö kosketusnäytöllä, jonka kautta valitaan muun muassa kappaleet, työskentelytilat ja työvälineet, materiaalit sekä värit. Tämän lisäksi laitteistoon kuuluu maali-, pulverimaaliruisku, suihkupuhdistuspistooli ja VR lasit.
Pintakäsittelyalan lehtori Jukka Savilampi korostaa, että simulaattorin avulla voidaan harjoitella monipuolisesti eri kappaleiden, kuten lentokoneiden ja autojen, käsittelyä. Simulaattori raportoi automaattisesti harjoituksen tarkkuuden, materiaalikulut ja työn kustannukset, mikä auttaa opiskelijoita ymmärtämään tehokkaan työskentelyn tärkeyden.
-Simulaattorin käyttö mahdollistaa harjoituksien toistot suorittamisen jälkeen. Tämä nopeuttaa ruiskutusharjoittelua, koska simulaattorilla työskennellessä ei tarvitse odottaa pitkiä maalien kuivumisaikoja. Simulaattoriharjoituksissa ei tarvitse käyttää maalituotteita, joten harjoituksia voidaan tehdä kestävän kehityksen mukaisesti, Savilampi toteaa.
Simulaattorin hyödyt opiskelijoille ja yrityksille
Uusi simulaattori mahdollistaa opiskelijoille enemmän harjoittelua ja parantaa valmistautumista työelämään. Simulaattorin käyttö on herättänyt opiskelijoissa kiinnostusta ja motivaatiota, sillä he pääsevät kokeilemaan todentuntuisia maalausharjoituksia turvallisesti ja ilman pitkiä kuivumisaikoja.
-Opiskelijat ovat olleet enimmäkseen tyytyväisiä uuteen oppimisympäristöön, vaikka jossain tapauksissa VR-laseja käyttäneet migreeniherkät opiskelijat ovatkin kohdanneet haasteita, Savilampi kertoo.
Simulaattorin avulla kehitetään myös yritysten henkilöstön osaamista, mikä tukee alan työvoiman rekrytointia ja osaamisen kehittämistä. Savilampi kertoo, että yhteistyö paikallisten yritysten kanssa mahdollistaa simulaattorin kehittämisen yritysten tarpeita vastaavaksi. Koulutukset voidaan räätälöidä yrityskohtaisesti ja niitä voidaan hyödyntää esimerkiksi laadun kehittämisessä sekä kustannusten hallinnassa.
-Harjoitukset voidaan analysoida ja sitä kautta voidaan katsoa esimerkiksi maalausvirheet, maalikalvon paksuudet, maalin kulutukset ja maalaukseen kulunut aika. Tämän lisäksi voidaan katsoa maalauksessa tapahtuneet liikeradat, Savilampi lisää.
Tulevaisuuden näkymät
Virtuaaliset opetusmenetelmät tulevat kehittymään ja niiden käyttöaste kasvaa enenevissä määrin. Vaikka simulaattorien hankintakustannukset ovat korkeat, kustannussäästöjä syntyy erityisesti harjoituskappaleiden ja materiaalien osalta.
-Meillä kuluvan vuoden säästöt ovat olleet noin 23 000 euroa, Savilampi täydentää.
Simulaattoritekniikan kehitys avaa uusia mahdollisuuksia pintakäsittelyalan opetuksessa. Simulaattorien käyttö tulee Savilammen mukaan kasvamaan, ja kustannussäästöjen ansiosta ne ovat entistä houkuttelevampia oppimisvälineitä. Lisäksi simulaattoreita voidaan hyödyntää monilla muilla aloilla.
– Simulaattoria voidaan hyödyntää muun muassa rakennus-, huonekalu- ja autoalan opetuksessa, Savilampi lisää.
Pintakäsittelysimulaattori on oiva esimerkki siitä, miten teknologia voi tukea ammatillista koulutusta ja valmistaa opiskelijoita entistä paremmin tulevaisuuden työelämän vaatimuksiin.
– Näen virtuaalisen opettamisen mahdollistavan paljon sekä nyt että tulevaisuudessa. Työelämän ohella sitä voidaan hyödyntää esimerkiksi tutkimus- ja kehitystöissä. Voin ehdottomasti suositella virtuaalista opettamista kaikille aloille, erityisesti niissä, joissa tehdään pintakäsittelyä, Savilampi päättää.