Jarno Karanto opiskelee tieto- ja viestintätekniikan perustutkintoa, elektroniikka-asentajaksi Kainuun ammattiopistossa. Alun perin kymmenen vuotta veturinkuljettajana työskennellyt Jarno lähti ammatillisesti uudelleenkouluttautumaan ja alaksi valikoitui tieto- ja viestintätekniikka.
37-vuotiaalla Jarnolla on reilun vuosikymmenen kokemus 2-pyöräisten rakentelusta, ja 3-vuosikymmentä on vierähtänyt niillä ajellessa. Sivutoimisena ammattinaan Jarno ajaa surmanajoa 6-metrisessä teräspallossa. Moottoripyörät ovat lähellä sydäntä ja sitä kautta mekaniikka sekä kaikenlainen rakentelu on tullut tutuksi.
3D-mallinnus- ja tulostuspalveluita tarjoavan Voksel -nimisen NY-yrityksen Jarno perusti maaliskuussa 2021. 3D-mallinnus ei varsinaisesti ole elektroniikka-asentajan tavallisia työtehtäviä, mutta kiinnostus alaa kohtaan vei mennessään.
”Huomasin foorumilla ilmoituksen, jossa etsittiin 3D-mallintajaa ja ajattelin että minähän voisin kokeilla mallintaa sen osan. Tein mallin ja asiakas teetätti siitä osan. Siitä se oikeastaan lähti”, Jarno kertoo.
3D-tulostaminen on suhteellisen uutta teknologiaa, jonka mahdollisuudet on moninaiset. Jarnon yritys tekee myös fotogrammetriaa, eli 3D-mallinnusta valokuvien avulla, joka on uusi ja mielenkiintoinen mallinnusmuoto. Kotonaan Jarnolla on neljä 3D-tulostinta.
”Moottoripyöriä kun on ikänsä rassannut kotipajalla, niin tietää että osien tekeminen on aina vähän sinnepäin, että mitat ei aina täsmää tai ole suorassa. Tässä 3D-mallinnuksessa on ollut mahtava huomata, että mitat on aina just oikein. Paljon minulla olisi ideoita, mutta pitäisi päättää mitä niistä alkaa toteuttamaan”, Jarno naurahtaa.
Jarno onkin ehtinyt tehdä NY-yrityksessään jo monenlaisia 3D-projekteja ajoneuvojen varaosista nimikyltteihin.
”Yhdelle ralliautoilijalle olen tehnyt 1,2 metriä pitkän kojelaudan, joka piti rakentaa kolmesta osasta. Eräälle asiakkaalle tein puolestaan parvekelasin muoviosan, joita aiemmin valmistanut yritys ei ole enää toiminnassa. Ehkä yksi mielenkiintoisimmista projekteista on ollut perhe, jonka kävin skannaamassa ja toteutin heistä kasvokuvat Mount Rushmoren kylkeen”, Jarno kertoo.
Jarno suoritti opintojensa ensimmäisen työelämäjakson koulutussopimuksella Kajaanin ammattikorkeakoulu Oy:n teknologiayksikössä. Toisen työelämäjakson hän toimi NY-yrittäjänä omassa Voksel yrityksessään, jossa hän sai kehittää yritystoimintaa eteenpäin.
NY-yrityksen perustamista opiskeluaikana hän pitää mukavana ja turvallisena tapana tutustua yrittäjyyteen. Opintoihin on mahdollista yhdistää yrittäjyyden opintoja ammatillisina tutkinnon osina ja yhteisten aineiden valinnaisina opintojaksoina. Yrittäjämäinen opiskelu voi jatkua koko opiskeluajan.
Jarno näkee yrittäjyyskilpailuissa hyvän mahdollisuuden tuoda yritystä esille. Hän on osallistunut kaksi kertaa Kasvu Open kilpailuun. Seuraavaksi hän tähtää helmikuussa järjestettäviin Uskalla Yrittää -semifinaaleihin.
”Aloittelevana yrittäjänä on erityisen tärkeää verkostoitua ja hankkia yhteistyökumppaneita. Yhteistyökumppaneiden kautta saa tehtyä yrityksen nimeä tunnetuksi”.
Tulevaisuus on vielä avoinna, mutta yrittämistä Jarno ei aio lopettaa.
”Jossain määrin on tarkoitus jatkaa toiminimellä. Jos yritys vaatii isompia investointeja, niin teen sen mukaisia päätöksiä ja muutan sen osakeyhtiöksi. Myös 3D-tulostuslaitteiden huoltaminen voisi kiinnostaa tulevaisuudessa.”