Hyppää sisältöön

Pääsy- ja soveltuvuuskokeet

Kainuun ammattiopiston pääsykokeet keväällä 2025

Jos saat Kainuun ammattiopiston pääsy- ja soveltuvuuskoekutsun, niin osallistu kokeeseen. Huom! Harkinnanvaraisen haun valinta on oppilaitoskohtainen, joten jos saat pääsy- ja soveltuvuuskoekutsun, niin sinun tulee osallistua kokeeseen. Voit saada yhteishaussa monta pääsy- ja soveltuvuuskoekutsua.

Sinulla tulee olla pääsy- ja soveltuvuuskokeessa mukana kuvallinen henkilöllisyystodistus. Ilman hyväksyttävää henkilöllisyystodistusta et voi osallistua kokeeseen. Hyväksyttäviä ovat seuraavat voimassa olevat todistukset:

  • passi
  • kuvallinen henkilökortti
  • kuvallinen KELA-kortti.

Hius- ja kauneudenhoitoala

8.5.2025 Hius- ja kauneudenhoitoalan perustutkinto, Kajaani

Vuorikatu 2, 87100 Kajaani
Varakoepäivä 9.5.2025

Pääsy- ja soveltuvuuskokeen tehtävissä mitataan hakijan kädentaitoja, visuaalisuutta ja sosiaalisuutta sekä ilmaisutaitoja. Tehtäviin kuuluu yksilötehtävät, opettajan haastattelu sekä ryhmä- ja paritehtävät. Pääsy- ja soveltuvuuskoe pisteytetään 0–10 p. Pääsy- ja soveltuvuuskokeesta pois jäädessä, hakija ei voi tulla valituksi koulutukseen.

Media-ala

23.4.2025 Media-alan ja kuvallisen ilmaisun perustutkinto, Kajaani (oppilaitoksemme oma koe)

Opintie 3, 87100 Kajaani
Varakoepäivä 22.5.2024

Pääsy- ja soveltuvuuskokeeseen kuuluu ennakkotehtävä, joka julkaistaan 18.3.2025 klo 15.00. Ennakkotehtävän linkki.

Kaikki hakijat kutsutaan pääsy- ja soveltuvuuskokeeseen.

Pääsy- ja soveltuvuuskoetilaisuudessa hakijat tekevät kirjallisen yksilötehtävän ja ryhmätehtävän. Hakijoilla on myös yksilöhaastattelu. Saadessaan pääsykokeen jostain osa-alueesta 0 pistettä, kokeista pois jäädessään tai hylätyn tuloksen saatuaan, hakija ei voi tulla valituksi koulutukseen. Hakijan on osallistuttava kaikkiin kokeen osa-alueisiin.

Musiikkiala

6.– 7.5.2025 Musiikkialan perustutkinto, Kajaani (oppilaitoksemme oma koe)

Vuorikatu 2, 87100 Kajaani
Varakoepäivä jompikumpi pääsykoepäivistä.

Pääsykokeen sisältö:

  • Instrumenttitaidot ja yhtyesoitto
    Instrumenttikohtainen valmistettujen kappaleiden esittäminen. Omaksumistehtäviä.
  • Musiikin hahmottaminen
    Musiikin luku- ja kirjoitustaitoja, musiikin rakenteita ja analyysia sisältäviä tehtäviä.
  • Haastattelu
    Yksilötilanteessa toteutettava haastattelu.

Jokaisesta osa-alueista täytyy saada vähintään yksi piste, jos hakija saa jostakin osa-alueesta 0 pistettä, niin koko tulos on 0. Musiikin koulutusohjelmaan hakeneet valitaan instrumenttikohtaisesti siten, että valituista opiskelijoista voidaan koota toimivia yhtyeitä.

Musiikkialan yhteishaun tulosten pisteytys 0-10:

Musiikkialan yhteishaun pääsy- ja soveltuvuuskokeiden tueksi on rakennettu pisteytysmalli. Pisteytysmalli ei ole pääsy- ja soveltuvuuskokeen tulos, vaan se kertoo, onko hakija hyväksytty, varasijalla vai jääkö hän ilman opintopaikkaa.

Hyväksytty = 10

Koulutukseen valittu henkilö saa pistemerkinnän 10. Henkilö on tällöin ylittänyt pääsy- ja soveltuvuuskokeen eri osa-alueiden sisäänpääsyyn riittävän pisterajan.

Varasija = 1-9

Varasijalle jäänyt hakija saa pistemerkinnän 1-9. Varasijalta on mahdollista nousta hyväksytyksi, jos esim. joku hyväksytyistä ei ota paikkaa vastaan.

Hylätty = 0

Mikäli henkilöä ei valita koulutukseen, merkitään Opintopolkuun 0. Henkilö on tällöin saattanut saada pisteitä soveltuvuus- ja pääsykokeen eri vaiheista, mutta ne eivät ole riittäneet sisäänpääsyyn tai varasijaan.

Pääsy- ja soveltuvuuskokeen kokeiden toteutustavat ja osa-alueiden pisteytykset vaihtelevat oppilaitoksittain. Lisätietoja saa suoraan oppilaitoksista.

Valintakoekutsu lähetetään hakijan ilmoittamaan osoitteeseen ja se sisältää henkilökohtaisen valintakoeajan yhden päivän aikana. Valintakoe käsittää instrumenttikokeen, musiikinteorian ja säveltapailun tasokokeen sekä haastattelun.

Valintakokeen ohjeet

Hakija videoi omat esityksensä ja lataa tallenteet hakijalle sähköpostiin lähetettävän linkin kautta 25.4.2024 mennessä.

Jos kuvaat äänitteen esim. puhelimella, voit käyttää halutessasi ulkoista mikrofonia äänenlaadun parantamiseksi, mutta se ei ole välttämätöntä. Hakija voi halutessaan antaa videolla/äänitteellä näytteen myös mahdollisilla muilla instrumenteilla.

Kerro videon alussa oma nimesi ja esittämäsi kappaleen nimi. Nimeä video seuraavasti: Etunimi Sukunimi, oma instrumentti – Kappaleen Nimi.

Laulu/instrumentti

Hakija esittää omalla instrumentillaan 2–3 vapaavalintaista kappaletta joko jonkun itse etsimänsä/valmistamansa taustaäänitteen tai säestäjän säestyksellä. Kappaleet voi esittää myös ilman taustaa.

Hip hop

Valmista videonäyte, jonka sisältö antaa mahdollisimman hyvän kuvan valmiuksistasi hip hop -muusikon opintoihin, esimerkiksi videoitu live-esitys tms.

Haun jälkeen kaikille hakijoille lähetetään vielä tarkemmat ohjeet näytteiden tekemisestä ja lähettämisestä.

Lisäksi valintakokeeseen kuuluu haastattelu, johon kuuluu myös musiikin omaksumistehtävä. Jokaiselle hakijalle ilmoitetaan oma henkilökohtainen aika, kun olemme saaneet näytteesi. Hakijan kanssa sovitaan haastattelu joko paikan päällä tai etänä.

 

Sosiaali-, terveys- ja liikunta-ala

22.4.2025 Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, Kajaani
Ketunpolku 4, 87100 Kajaani

23.4.2025 Kasvatus- ja ohjausalan perustutkinto, Kajaani
Ketunpolku 4, 87100 Kajaani

24.4.2025 Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, Kuusamo
Apajatie 1, 93600 Kuusamo

Varakoepäivä näille kolmelle tutkinnolle on 19.5.2025 Kajaanissa. Jos olet hakenut Kainuun ammattiopistoon sosiaali- ja terveysalalle sekä Kajaaniin että Kuusamoon tai kasvatusalalle sekä sosiaali- ja terveysalalle, niin saat kutsun vain näistä ylempänä olevan hakutoiveen kokeeseen.

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon sekä kasvatus- ja ohjausalan perustutkinnon soveltuvuusarviointi koostuu psykologisesta arvioinnista ja opettajan haastattelusta. Soveltuvuusarvioinnit pisteytetään 0–10 p.

7.5.2025 Liikunnanohjauksen perustutkinto, Vuokatti
Opistontie 4, 88610 Vuokatti

Varakoepäivä 14.5.2025

Yhteishaun valintaperusteet

Yhteishaussa saat

  • 6 pistettä siitä, jos olet suorittanut peruskoulun samana tai edellisenä vuonna kuin haet TAI
  • 6 pistettä tietyistä peruskoulun jälkeen suoritetuista opinnoista, esim. kymppiluokka, TUVA-koulutus
  • 1–16 pistettä yleisestä koulumenestyksestä
  • 1–8 pistettä painotettavista arvosanoista (kolme parasta huomioidaan musiikista, liikunnasta, kuvataiteesta, käsityöstä ja kotitaloudesta)
  • 0–10 pistettä pääsy- ja soveltuvuuskokeesta
  • 2 pistettä ammatillista koulutusta koskevasta ensimmäisestä hakutoiveesta.

HUOM! Et voi tulla valituksi koulutukseen, jos et ole osallistunut pääsy- tai soveltuvuuskokeeseen.

Jos saat 0 pistettä pääsy- ja soveltuvuuskokeesta, sinua ei voida valita koulutukseen, jossa on erityiset terveydentilavaatimukset (ns. SORA-tutkinto). Liikunnanohjauksen perustutkinto kuuluu SORA-tutkintoihin.

Hakija osallistuu ylimmän hakukohteensa pääsy- ja soveltuvuuskokeeseen ja samat pisteet siirtyvät hänen mahdollisiin muihin liikunnanohjauksen perustutkinnon hakukohteisiin.

Mikäli haet seuraaviin oppilaitoksiin, niin pääsykoetuloksesi siirtyy myös muihin liikunnanohjauksen perustutkinnon hakukohteisiisi: Varala, Suomen urheiluopisto (Vierumäki), Folkhälsan, Kainuun ammattiopisto, Rovaniemen koulutuskuntayhtymä/Santasport, Kisakallio, Pajulahti (jatkossa Kolmen kampuksen opisto), Tanhuvaara ja Kuortane.

Pääsykoepisteiden muodostuminen:

0–4 pistettä: liikunnallisuus (kehonhallinta, ketteryys, kestävyys ja koordinaatio)

0–6 pistettä: sosiaalisuus ja itsensä ilmaisu (halu ja taito ihmisten kanssa toimimiseen ja itsensä ilmaiseminen eri keinoin).