Hyppää sisältöön
Koulutukset

Hius- ja kauneudenhoitoalan perustutkinto, parturi/kampaaja

Ammattinimike: parturi/kampaaja

Kohderyhmä ja pääsyvaatimukset

Koulutus on suunnattu kaikille kauneudenhoitoalasta kiinnostuneille. Hakijalta ei vaadita aikaisempaa osaamista alalta. Kampaajan koulutukseen hakevalla ei saa olla toistuvaa tai kroonista käsi-ihottumaan tai astmaa, sillä alalla käsitellään voimakkaita kemikaaleja.

Kielitaitovaatimukset

B1.1 Toimiva peruskielitaito

Tavoite ja sisältö

Koulutuksesta saat monipuoliset perusvalmiudet hiusalan työtehtäviin.

Opintoihisi sisältyy mm.

  • hiusten leikkaaminen ja partakäsittelyt
  • kampaukset ja ehostus
  • värjäyskäsittelyt
  • permanenttikäsittelyt
  • hiusalan yrittäjyys ja yritystoiminta.

Kampaajana voit työskennellä kampaajana erilaisissa hius- ja kauneudenhoitoalan yrityksissä tai toimia myynti-, koulutus- ja konsultointitehtävissä tehtaiden ja maahantuojien palveluksessa. Kampaajat ovat asiakaspalvelun ja hiusalan ammattilaisia, jotka leikkaavat ja värjäävät hiuksia, hoitavat asiakkaiden hiuksia ja hiuspohjaa, tekevät permanenttikäsittelyjä, hiuspidennyksiä, ehostuksia ja kampauksia.

Toteutus ja kesto

Koulutus sisältää teoriaopintoja ja yhteisten aineiden opiskelua, sekä käytännön harjoittelua oppilaitoksen KAO-HIUS ja HiusApaja parturi-kampaamoissa ja työssäoppimispaikossa. Osallistut myös muotikursseille yhdessä alan ammattilaisten kanssa.

Opintojen kesto määräytyy oman henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman mukaisesti. Voit suorittaa koulutuksen myös oppisopimuksella.

Hakuohjeet

  • Toisen asteen yhteishaku on tarkoitettu sinulle, peruskoulun päättävä nuori.

    Yhteishaun hakuaika

    Yhteishaku on 18.2. − 18.3.2025. Haku tapahtuu osoitteessa opintopolku.fi.

    Opintojen alkaminen ja kesto

    Opinnot alkavat elokuussa 2025.

    Opintojen laajuus on 180 osaamispistettä (osp) ja opiskeluaika 2 – 3 vuotta. Sinulle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa tunnistetaan ja tunnustetaan aiempi osaamisesi ja todetaan millaista osaamista tutkinnon muodostumiseen tarvitset. Tämä määrittää opiskeluaikasi.

    Terveydelliset vaatimukset

    Osa ammatillisista koulutuksista kuuluu SORA-lainsäädännön alaisuuteen. Jos terveydentilasi tai toimintakykysi on heikentynyt, sinun kannattaa tarkistaa, ettei koulutuksessa tai tutkinnossa ole sellaisia vaatimuksia, jotka voivat olla esteenä opiskelijaksi valinnalle tai tutkinnon suorittamiselle. Terveydelliset tekijät lueteltuina Opintopolussa.

    Pääsy- ja soveltuvuuskokeet

    Koulutukseen voi olla pääsy- ja soveltuvuuskoe. KAOssa pääsy- ja soveltuvuuskokeet järjestetään huhti-toukokuussa. Lisätietoa pääsy- ja soveltuvuuskokeista Opintopolussa.

    Kainuun ammattiopiston pääsykokeet keväällä 2025.

    Kielitaidon arviointi

    Yhteishaussa ulkomaalaisella todistuksella ja harkintaan perustuvassa valinnassa riittämättömällä tutkintokielen taidolla hakevat kutsutaan kielikokeeseen huhtikuussa. Ellei sinulla ole päättötodistusta ja äidinkielesi on muu kuin suomi, saat kutsun kielikokeeseen. TUVA-hakija, jonka äidinkieli on muu kuin suomi, saa kutsun kielikokeeseen. Kielitestin osa-alueet ovat kirjoittaminen, luetun ymmärtäminen ja puhuminen. Kielitaitotason suositukset ovat tutkintokohtaiset.

    Katso lisätietoa hakemisesta

  • Jatkuva haku on kaikille avoin hakuväylä ammatilliseen koulutukseen.

    Jatkuva haku sopii sinulle, joka et voi hakea valtakunnallisessa yhteishaussa ja haluat hankkia ammatillisen tutkinnon tai kehittää ammatillista osaamistasi. Jatkuvassa haussa voit hakea suorittamaan perustutkintoa, ammattitutkintoa tai erikoisammattitutkintoa.

    Opintojen alkaminen ja kesto

    Jatkuvassa haussa opintojen alkamisajat vaihtelevat koulutuksittain. Etsi sinua kiinnostava koulutus ja tarkista, milloin voit aloittaa opinnot.

    Sinulle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS), jossa tunnistetaan ja tunnustetaan aiempi osaamisesi ja todetaan millaista osaamista tutkinnon muodostumiseen tarvitset. Tämä määrittää opiskeluaikasi.

    Terveydelliset vaatimukset

    Huomioi hakuvaiheessa, että joissakin ammatillisissa tutkinnoissa on terveydentilaa tai toimintakykyä koskevia vaatimuksia.

    Tutustu hakemasi koulutuksen terveydentila ja toimintakykyvaatimuksiin.

    Oma kuvauksesi nykyhetken terveydentilasta riittää valintatilanteessa. Oppilaitos voi antamasi ilmoituksen perusteella pyytää tarkempia terveydentilatietoja, esimerkiksi lääkärintodistuksen.

    Pääsy- ja soveltuvuuskokeet sekä kielitaidon arviointi

    Ennen opintojen aloittamista hakijat kutsutaan haastatteluun tai tietyillä aloilla pääsy- ja soveltuvuuskokeeseen.

    Mikäli äidinkielesi on muu kuin suomi, sinut kutsutaan kielitaidon arviointiin. Kielitestin osa-alueet ovat kirjoittaminen, luetun ymmärtäminen, kuullun ymmärtäminen ja puhuminen. Kielitaitotason suositukset ovat tutkintokohtaiset.

    Oppisopimuskoulutus

    Oppisopimuskoulutukseen haet tällä samalla hakulomakkeella.

    Jos et löydä sopivaa tutkintoa koulutustarjonnastamme, voit hakea suorittamaan jonkin muun tutkinnon. Hae suorittamaan jokin muu tutkinto oppisopimuksella.

    Katso lisätietoa hakemisesta.

Esitteet ja linkit

Lisätiedot

Opetus on maksutonta. Opiskelukustannuksia voi tulla oppikirjoista ja opiskeluvälineistä, työkaluista tai työelämän lupakorteista.

Lisätietoa koulutuksesta

  • Jokinen Sirpa

    opettaja

    Toimipaikka

    Hius- ja kauneudenhoitoala

    Hius- ja kauneudenhoitoala

  • Mustonen Jaana

    opettaja

    Toimipaikka

    Hius- ja kauneudenhoitoala

    Hius- ja kauneudenhoitoala

  • Kysy koulutuksesta