Tavoite ja sisältö
Kasvipäivät 13.-14.2. ja 19.-21.2.2025 sekä Eläinpäivät 27.-28.2.2025 klo 9.00 – 15.00
Koulutus järjestetään KAO/Seppälän toimipisteessä, lk 2, Kirkkoahontie 115, 87910 Linnantaus tai verkossa (zoom). Ruokailu (omakustenne) klo 11.15-11.45, kahvitauko 13.45-14.00. Huom! Kurssilaisten toivotaan tutustuvan jo ennen kurssia luonnonmukaisen tuotannon tuotantoehtoihin.
Torstai 13.2.2025 luomun perusteet
Kurssin avaus ja tavoitteet, mitä luomu on?
- luomuun siirtymisen prosessi – miten edetä ideasta toteutukseen?
Luomukasvinviljelyn tuotantoehdot pääpiirteissään
- miten tuotantoehdot ohjaavat käytäntöjä?
- mitä luomuun siirtyminen tarkoittaa omalla tilalla
Lounastauko
Luonnonmukaisen tuotannon valvonta ja luomusitoumusasiat
- luonnonmukaisen tuotannon sitoumus, valvontajärjestelmä
- sitoumuksen ja valvontaan hakemisen paperit
Kahvitauko
Luomutarkastuskäynti, luomun kirjanpito, luomuasiantuntijapalvelut
- mitä tarkastuksella tapahtuu? Viljelijän oikeudet ja velvollisuudet
- mitä ”paperitöitä” luomu vaatii
- mitä asiantuntijapalveluja on tarjolla, mistä apua kysymyksissä?
Perjantai 14.2.2025 maaperä ja viljelykierto, viljat
Maan kasvukunto ja sen parantaminen, luomuviljelykierto
- mistä tuntee hyvärakenteisen maan?
- maan rakenteen parantaminen, ylläpito – mitä huomioitava viljelytoimissa?
Lounastauko
Viljelykiertosuunnitelman laadinta
Rehu- ja leipäviljat luomutuotannossa
- syys- ja kevätviljat, rypsi– erityispiirteet luomussa (lajikkeet, lannoitus, sadot, markkinointi)
Kahvitauko
Edellinen aihe jatkuu
Keskiviikko 19.2.2025 kasvinsuojelu- ja lannoituspäivä
Luonnonmukaiset kasvinsuojelumenetelmät
- monivuotiset rikat, yksivuotiset rikat – mekaanisen torjunnan periaatteet,
Viljelykierron merkitys
- taudit ja tuholaiset – miten ennaltaehkäistä / torjua / merkitys?
Lounastauko
Lannoitus luomutuotannossa
- orgaaninen lannoitus (karjanlanta, viherlannoitus), kalkitus ja kivijauheet, kaupalliset
Valmisteet – lannoitussuunnittelu, mitä saa käyttää?
- biologinen typensidonta
Kahvitauko
Kasvinsuojelu- ja lannoitussuunnitelmien laadinta
Torstai 20.2.2025 palkokasvipäivä
Yksi- ja monivuotiset palkokasvit luomutuotannossa
- apilat, mailaset, virnat, herne ym…
Lounastauko
Yksi- ja monivuotiset nurmet luomutuotannossa jatkuu…
Kahvitauko
Yksi- ja monivuotiset nurmet luomutuotannossa jatkuu…
Perjantai 21.2.2025 talous- ja tukipäivä
Luomutuotannon kannattavuus ja talousasiat
Lounastauko
Luomun kirjanpitovaatimukset ja ”paperit”
Kahvitauko
Edellinen aihe jatkuu ja kurssin päätös kasvinviljelyosion osalta
Torstai 27.2.2025 kotieläinpäivä 1
Luonnonmukainen kotieläintuotanto (märehtijät)
- luomusitoumus ja valvonta
- eläinten hankinta
Lounastauko
Luonnonmukainen kotieläintuotanto jatkuu
- eläinten olosuhteet, hoito ja rakennukset
- eläinlääkintä luomussa
- luomukotieläintalouden talous ja markkinat
Kahvitauko
Luomukotieläintuotanto jatkuu.
Perjantai 28.2.2025 kotieläinpäivä 2
Luonnonmukainen kotieläintuotanto (märehtijät)
- eläinten luomuruokinta
Lounastauko
Luonnonmukainen kotieläintuotanto
- kotieläintalouden muistiinpanot
Kahvitauko
Luonnonmukainen kotieläintuotanto jatkuu
Toteutus ja kesto
Koulutus liittyy KantriVoima – Osaamisen lisääntymisestä kasvua maaseutuelinkeinoihin -hankkeen koulutustarjontaan.
Koulutus on maksuton.
Koulutus kestää 2, 5 tai 7 päivää ja se järjestetään KAO:n hallinnoiman KantriVoima -hankkeen toimesta, lähiopetuksena tai verkko-opiskeluna (Zoom). HUOM! ilmoitathan sähköpostitse sari.laukkanen@kao.fi osallistumisen kesto; koko kurssille (7 pv), kasvinviljelypäiviin (5 pv) tai eläinpäiviin (2 pv).
Koulutuksen läpi pääseminen ja todistuksen saanti edellyttää luentoreferaattien hyväksyttyä suoritusta (verkko-opiskelu). Tarkemmat ohjeet verkko-opiskeluun liittyen lähetetään ilmoittautuneille sähköpostitse, n. viikko ennen kurssin alkua.
Pidätämme oikeuden ohjelman muutoksiin.
Lisätietoa koulutuksesta
Laukkanen Sari
projektipäällikkö
Puhelin
044 797 4581Sähköposti
sari.laukkanen@kao.fiToimipaikka
Luonto- ja ympäristöala
Luonto- ja ympäristöala