Hyppää sisältöön
Koulutukset

Terveysmetsä-opaskoulutus 9.-10.6.2025 (2pv)

Tavoite ja sisältö

Terveysmetsä on ministeriöhankkeessa kehitetty toimintamalli luonnon tutkittujen hyvinvointivaikutusten hyödyntämiseen osana sosiaali- ja terveyspalveluita. Toimintamallin keskiössä ovat ohjatut luontoretkisarjat, joiden tarkoitus on tukea osallistujien hyvinvointia ja terveyttä. Retkiohjelman myötä osallistuja alkaa tiedostaa luonnon hyvää tekevät vaikutukset ja saa runsaasti vinkkejä niiden hyödyntämiseen. Lisäksi osallistuja tutustuu monipuolisesti kotiseutunsa luontoon. Tavoitteena on syventää luontoyhteyttä ja näin vahvistaa luonnon asemaa elämänhallinnan ja -ilon lähteenä.

Terveysmetsä-oppaan koulutus antaa valmiudet suunnitella ja vetää Terveysmetsä-retkiä erilaisille kohderyhmille. Koulutuksessa käydään läpi retken ja retkisarjojen valmistelussa huomioitavia seikkoja, harjoitteita, turvallisuuden varmistamista, luonnon tutkittuja hyvinvointi- ja terveysvaikutuksia sekä niistä kertomista, luontotuntemuksen merkitystä, hyvinvointia tukevien luontokohteiden tunnistamista ja luontoyhteyden syventämistä. Sisältöön on lisätty uutena Terveysmetsä-toiminnan tutkimuksen ja Hyte-arvioinnin esittely.

Terveysmetsä-opaskoulutus on ensisijaisesti suunnattu henkilöille, joilla on joko sosiaali- ja terveysalan tai luontoalan koulutus sekä kiinnostus tai harrastuneisuus toista kohtaan (eli esimerkiksi hoitajalla luontoa tai eräoppaalla hyvinvointia kohtaan) ja perusvalmiudet viedä ihmisiä turvallisesti metsään.

Koulutukseen osallistuvia pyydetään ennakkotehtävänä lukemaan kirja Terveysmetsä – Tunnista ja koe elvyttävä luonto (Gummerus, 2017).

Toteutus ja kesto

Koulutuksen vetävät Terveysmetsä-ministeriöhankkeessa toimintamallin suunnitelleet ja käynnistäneet Adela Pajunen (biologi FT) ja Marko Leppänen (maantieteilijä FM).

Koulutus liittyy KantriLuonto Luonnontuotteista ja -palveluista innovaatioita ja yrittäjyyttä Kainuuseen –hankkeen koulutustarjontaan. Koulutus järjestetään Seppälän Impilinnassa, Kirkkoahontie 94 a, 87910 Linnantaus ja sen lähiympäristössä tai myöhemmin ilmoitettavissa luontokohteissa Kajaanin keskustan lähialueilla.

Koulutuspäivien aikataulu molempina päivinä klo 9.00-16.30.

Maksullista majoitusta voi kysyä Kainuun ammattiopiston Seppälän asuntolaohjaajalta p. 044 526 6787, Fatima Selimi, fatima.selimi@kao.fi

Koulutuksen hinta on 120 € / hlö (alv 0%) kainuulaisille ja Kainuun ulkopuolelta tuleville opiskelijoille hinta on hieman korkeampi, 140€ / hlö (alv0%). Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä kuitenkin niin, että kainuulaiset ovat etusijalla. Ilmoittautumisajan päätyttyä kaikille ilmoitetaan paikan saamisesta tai varasijasta. Täytäthän huolellisesti kaikki tiedot haun yhteydessä. Tarvitsemme sosiaaliturvatunnuksen loppuosan yksityishenkilöiltä sekä y-tunnuksen yrityksiltä.

Koulutusaineisto kurssipäivinä, todistus ja päiväkahvit sisältyvät hintaan. Ruokailut koulutuspäivinä omakustanteisia, Seppälän ruokala on avoinna arkisin.

Lisätietoa koulutuksesta

Ilmoittautumisaika päättyy 18.5.2025. Ilmoittautuminen on sitova. Viimeisen ilmoittautumispäivän jälkeen tulleesta peruutuksesta veloitetaan 50 % kurssin hinnasta. Mikäli ilmoittautumista ei peruuteta 18.5.2025 mennessä ja osallistuja jää ilman hyväksyttävää syytä saapumatta, häneltä veloitetaan koko kurssimaksu.

Mikäli minimiosallistujamäärä ei täyty, koulutus perutaan.

  • Kotilainen Heidi

    projektipäällikkö

    Toimipaikka

    Luonto- ja ympäristöala

    Luonto- ja ympäristöala