Hyppää sisältöön

Koulumatkatuki 1.8.2025 alkaen vain maksuttomaan koulutukseen oikeutetuille opiskelijoille

Eduskunta on päättänyt rajata koulumatkatukioikeuden koskemaan ainoastaan maksuttomaan koulutukseen oikeutettuja opiskelijoita. Tämä tarkoittaa, että ne opiskelijat, jotka eivät ole oikeutettuja maksuttomaan koulutukseen, eivät voi saada koulumatkatukea enää 1.8.2025 alkaen.

Eduskunta on hyväksynyt hallituksen esityksen koulumatkatukioikeuden rajaamisesta vain niille opiskelijoille, jotka ovat oikeutettuja toisen asteen maksuttomaan koulutukseen. Maksuttomaan koulutukseen oikeutettuja ovat ne opiskelijat, jotka ovat päättäneet peruskoulunsa vuonna 2021 tai sen jälkeen. Lisäksi opiskelijan pitää olla syntynyt vuonna 2004 tai sen jälkeen.

Tähän saakka muut kuin maksuttomaan koulutukseen oikeutetut opiskelijat ovat voineet saada koulumatkatukea, jos koulumatka on ollut vähintään 10 kilometriä yhteen suuntaan.

Opiskelijan ei tarvitse tehdä mitään koulumatkatuen muutoksen takia. Muutos astuu voimaan lukuvuodelle 2025–2026. Jos opiskelija on oikeutettu maksuttomaan koulutukseen, hän voi hakea koulumatkatukea normaalisti myös jatkossa. Jos opiskelija ei ole oikeutettu maksuttomaan koulutukseen, hän ei voi saada koulumatkatukea enää 1.8.2025 alkaen.

Muutos vaikuttaa eniten aikuisopiskelijoihin

Koska koulumatkatukea voivat muutoksen jälkeen saada vain maksuttomaan koulutukseen oikeutetut opiskelijat, tuen ulkopuolelle jäävät ovat suurilta osin aikuisopiskelijoita. Arvion mukaan muutos vaikuttaa noin 12 000 opiskelijaan. Suurin osa näistä opiskelee ammatillisessa oppilaitoksessa.

– Käytännössä muutos vaikuttaa eniten opiskelijoihin, jotka asuvat kaupunkiliikenteen ulkopuolella ja järjestävät koulumatkansa itse, esimerkiksi omalla autolla kulkien. Kaupunkiliikenteiden alueilla opiskelijat voivat usein valita kulkutavaksi joukkoliikenteen, joka on myös kustannuksiltaan kohtuullinen, kertoo koulumatkatuen suunnittelija Irene Hiljanen.

Koulumatkatukea sai lukuvuonna 2023–2024 lähes 87 000 opiskelijaa.

Lisätietoja

Aihealueet