Hyppää sisältöön
Young Sustainability Messengers -hankkeen yhteistyökumppanit kokoontuivat Latvian pääkaupunki Riikaan loka-marraskuun (2024) vaihteessa.

Kainuun ammattiopisto mukana kestävästä kehityksestä viestivässä Nordplus-hankkeessa

Kainuun ammattiopisto (KAO) osallistuu Nordplus-rahoitteiseen Young Sustainability Messengers -hankkeeseen, jossa on KAOn ohella kolme muuta oppilaitosta eri puolilta Baltian aluetta. Yhteistyökumppanit ovat Kuressaare Regional Training Centre Virosta, Riga Style and Fashion Technical School Latviasta sekä Klaipeda Vocational School of Tourism Liettuasta.

Hanke on käynnistynyt tänä vuonna (2024) ja tulee jatkumaan aina kesään 2026 saakka. Sen keskeisenä teemana on kestävä kehitys. Hankkeen aikana järjestetään vuorotellen työpajaviikkoja, joissa opiskelijat ja henkilöstö eri maista tapaavat, oppivat toisiltaan ja kehittävät kestävän kehityksen viestinnän taitoja.

Ensimmäinen työpajaviikko järjestettiin Riiassa tämän vuoden (2024) loka-marraskuun vaihteessa. Seuraava isännöinti tapahtuu Kajaanissa kesäkuussa 2025, jolloin keskiössä on luonnon monimuotoisuus.

Ensikokemuksia Riiasta

Kuvassa vasemmalta oikealle Kiira Pöyry, Sini Haverinen, Siiri Määttä ja Ella Kaarre.

Riian työpajaviikolle osallistui KAOn puolelta KAOn kestävän kehityksen koordinaattori Maija Vuorinen, Kuusamon toimipaikan matkailualan opettaja Marja Vanttaja sekä neljä oppilaitoksen opiskelijaa, Kiira Pöyry ja Sini Haverinen liiketoiminta-alalta sekä Siiri Määttä ja Ella Kaarre matkailualalta, Kuusamon toimipaikasta.

Opiskelijat majoittuivat Riga Style and Fashion Technical Schoolin asuntolassa ja osallistuivat monipuoliseen ohjelmaan, joka sisälsi muun muassa koulun esittelykierroksen, työskentelyä kansainvälisissä tiimeissä, kestävästä kehityksestä oppimista ja luentoja. Yksi tehtävistä oli luoda kuvitteellinen henkilö, joka eläisi mahdollisimman kestävällä tavalla. Tehtävä herätti opiskelijat pohtimaan omia arkisia valintojaan.

Työskentely kansainvälisissä tiimeissä oli osa Riikan työpajaviikkoa.

-Opiskelijat pääsivät myös tutustumaan kasvivärien valmistukseen luonnonmateriaaleista ja pohtimaan kestävän kehityksen ratkaisuja eri näkökulmista. Riian vanhakaupungin kierros ja vierailu Latisjada-eko- ja taideyhteisössä avarsivat puolestaan osallistujien näkemystä siitä, miten yhteisöt voivat elää omavaraisesti ja jakaa resursseja yhteiseksi hyväksi, Vuorinen lisää.

Viikon päätteeksi opiskelijat osallistuivat halloween-juhlaan ja muotinäytökseen sekä nauttivat yhdessä valmistetuista illallisista.

Kajaanin työpajaviikko kesäkuussa 2025

Kesäkuussa 2025 on KAOn vuoro isännöidä seuraavaa työpajaviikkoa. Kajaanin toimipaikkaan kutsutaan hankekumppanioppilaitoksista 18 vierasta.

-Teemaviikolla syvennytään luonnon monimuotoisuuteen. On hienoa päästä esittelemään Kainuun alueen ainutlaatuisia ympäristöjä ja jakamaan tietoa kestävän kehityksen käytännöistä, Vuorinen iloitsee.

Kestävä kehitys on kaikille yhteinen haaste ja mahdollisuus. Young Sustainability Messengers -hanke edistää osaltaan nuorten ympäristötietoisuutta ja antaa heille valmiuksia viestiä kestävästä kehityksestä paikallisesti ja valtakunnallisesti.